Cukier brązowy i biały. Różnice
Cukier biały pozyskiwany jest przez oczyszczenie (rafinację), czyli oddzielenie melasy. Jest to brązowy syrop zawierający pewne ilości składników mineralnych m.in. wapnia, żelaza, magnezu, potasu. Cukier brązowy to więc cukier biały zabarwiony niewielkim dodatkiem melasy lub karmelu.
Czy cukier brązowy ma przewagę?
Niestety nie… pod względem chemicznym cukier to cukier, czyli sacharoza. Oba produkty mają zbliżoną kaloryczność. Niewielka zawartość składników mineralnych nie czyni cukru brązowego lepszym od białego, bo są to wartości nieistotne. Źródłem witamin i składników mineralnych w diecie powinny być np. pełnoziarniste produkty zbożowe, warzywa i owoce, a nie cukier 😉
Czym słodzić i czy słodzić?
Na koniec bardzo prosta i praktyczna, ale nieoczywista wskazówka:
Lepiej po prostu ograniczyć ilość cukru w diecie, niż skupiać się na tym, który z nich wybrać.