Kilka ciekawostek o kawie
W skład kawy wchodzi około 1000 substancji roślinnych – m.in. kofeina, kwasy organiczne, olejki eteryczne i przeciwutleniacze.
Początkowo wskazywano na negatywne skutki spożywania kawy, lecz obecnie uważa się, że kawa w umiarkowanych ilościach jest bezpieczna dla organizmu. Co ciekawe, jej picie może nawet przynosić korzystne efekty. Prozdrowotne działanie kawy dotyczy np. zmniejszenia ryzyka wystąpienia niektórych nowotworów, cukrzycy typu 2, chorób neurodegeneracyjnych oraz chorób układu sercowo-naczyniowego.
Zalecane spożycie kawy
Zawartość kofeiny w kawie zależy od jej gatunku, sposobu przygotowania i mocy naparu. Za umiarkowane spożycie uważa się około 3 filiżanki dziennie. Kawa nie powinna być jednak z dodatkiem cukru, słodkich syropów lub śmietanki, bo w takiej wersji należy traktować ją bardziej jak deser i to dość kaloryczny 😉
Czy każdy może pić kawę?
Jest to kwestia indywidualna. Dla większości osób kawa będzie wykazywać pozytywne działanie, jednak powinny z niej zrezygnować m.in. osoby z niektórymi chorobami przewodu pokarmowego.
Należy pamiętać, że kawa (i herbata) pita do posiłków ogranicza wchłanianie z nich żelaza, dlatego osoby z anemią nie powinny łączyć tych napojów z pokarmem.
Uwaga dla osób z chorobami tarczycy, które przyjmują preparaty z lewotyroksyną. Lek ten należy przyjmować na czczo i zachować odstęp do spożycia śniadania. Dotyczy to również picia kawy, która znacznie obniża wchłanianie leku.
Znasz stwierdzenie, że kawa odwadnia? Przeczytasz o tym tutaj.