Ziemniaki. Zacznijmy od faktów
Ziemniaki jak na swoją objętość mają mało kalorii, bo jedynie około 70 kcal w 100 g. Jednym słowem jedząc ziemniaki można bez nadmiernej podaży energii osiągnąć dość dużą objętość posiłku i uczucie sytości. O to w diecie odchudzającej chodzi! Dodatkowo ziemniaki należą do produktów lekkostrawnych, a także mają zastosowanie w diecie bezglutenowej. Ziemniaki są też dobrym źródłem witamin (C, z grupy B), składników mineralnych (potasu, fosforu, magnezu) i błonnika pokarmowego.
Tuczące ziemniaki. Skąd wziął się ten mit?
Wpływ ziemniaków na kaloryczność potrawy zależy głównie od… sposobu ich przygotowania.
Zapoznaj się z praktycznymi wskazówkami, które pozwolą odczarować ten mit:
- Najlepiej ugotować ziemniaki w wodzie, a nawet na parze.
- Zamiast polewać ziemniaki tłustym sosem, posyp je koperkiem lub pietruszką.
- Przy przygotowywaniu puree ziemniaczanego zastąp masło i śmietanę odrobiną mleka.
- Frytki upiecz w piekarniku. Nie smażone ich w głębokim oleju.
Tak przygotowane ziemniaki będą nie tylko zdrowsze, ale też znacznie mniej kaloryczne!
Ziemniaki w diecie
Ziemniaki to powszechnie dostępny, tani i łatwy w przygotowaniu produkt, który odpowiednio podany jest cennym składnikiem diety i nie warto z niego rezygnować.