Zastosowanie oleju kokosowego
Olej kokosowy otrzymuje się z kopry, czyli twardego miąższu orzechów palmy kokosowej. W przemyśle spożywczym wykorzystuje się go m.in. do smażenia, produkcji wyrobów cukierniczych i czekoladowych. Olej kokosowy ma również szerokie zastosowanie w przemyśle kosmetycznym.
Olej kokosowy pod względem chemicznym
Kwasy tłuszczowe dzielimy na nasycone, jednonienasycone i wielonienasycone. Główne składniki oleju kokosowego to kwasy tłuszczowe nasycone (z przewagą kwasu laurynowego). Kwasy te podnoszą stężenie „złego” cholesterolu (LDL) i zwiększają ryzyko chorób układu krążenia. Dla porównania tłuszczem zwierzęcym o wysokiej zawartości kwasów nasyconych jest np. smalec.
Olej kokosowy w diecie
Nie chodzi o to, że spożycie oleju kokosowego jest całkowicie zakazane. Szczególnie przy braku problemów z gospodarką lipidową. Nie powinien on jednak stanowić jedynego źródła tłuszczu w diecie. Należy wybierać różne tłuszcze, o lepszej zawartości kwasów tłuszczowych – olej rzepakowy, oliwę z oliwek, a także orzechy i pestki oraz tłuste ryby morskie.